Een evenement als brug tussen jong en oud

In een gemiddeld jong volwassen leven komen 4 oudere mensen voor, twee opa’s en twee oma’s. In mijn geval een paar extra door verschillende bonusaanbiedingen. Maar het blijft een feit dat zodra je zonder je opa en oma of een baan in de ouderenzorg bent niet zoveel meer met ouderen te maken hebt. En dat vind ik dus ZONDE.

Waarom? Nou, bijvoorbeeld omdat dit de generatie is die alle verhalen heeft! Denk je eens in, deze mensen hebben zo’n beetje alles wat wij normaal vinden geboren zien worden. De komst van tv, auto, telefoon, kabel, internet, de eerste mens op de maan, de 2e wereldoorlog, de 1e wereldoorlog. Mijn oma had vroeger altijd de spannendste en mooiste verhalen over hoe het vroeger ging en wat zij allemaal had meegemaakt.

In Nederland zijn er meer dan 4,1 miljoen 55-plussers. Hiervan voelt meer dan 1 miljoen zich eenzaam. Van hen zijn 200.000 extreem eenzaam, zij hebben slechts een keer in de maand een sociaal contact. (Bron: onderzoek TNS/NIPO, november 2012). Van de ruim 2,9 miljoen 65-plussers voelen bijna 900.000 mensen zich eenzaam. (Bron: www.ouderenfonds.nl)
De cijfers voor Gouda heb ik niet, maar uit gesprekken die ik heb gevoerd met Zorgpartners en Thuiszorg blijkt dat ouderen vereenzaming ook in Gouda een groeiend probleem vormt. En daar gaan wij wat tegen doen!

Eerder dit jaar heb ik meegedaan aan een vrijwilligersproject dat door KRUIM in het leven werd geroepen en daar ontdekte dat ik iets met deze doelgroep wilde doen. Dat bracht mij op het idee om een evenement te maken waar zowel jonge mensen als oude mensen met plezier naartoe gaan.

Ik ben ervan overtuigd dat evenementen dienen als een perfect middel om verschillende doelgroepen dichter bij elkaar te brengen. Vanuit die gedachte kwam ik ook op het idee om film klassiekers te vertonen in een setting die voor zowel jongeren als ouderen interessant is.

Het idee is dat deze films de oudere generatie terugbrengen naar een tijd waarin zij zelf jong waren. Net zo jong als de andere bezoekers van de Buitenbios. Wellicht dat dit een drempel wegneemt en er een gevoel van saamhorigheid ontstaat!

We vertonen op 4 en 11 september om 21.00 uur een film op groot scherm in het Houtmansplantsoen. Een kaartje kost 5 euro en dat verschaft je toegang tot de film, je mag zelf een kleedje/zeiltje meenemen om op te zitten. Voor iedereen in de leeftijd 65+ is de toegang gratis. In samenwerking met Thuiszorg Gouda heeft SUUS EVENTS per filmavond 50 stoelen gereserveerd voor ouderen uit de Goudse thuiszorg.
Op het terrein kun je een kopje koffie/thee en popcorn kopen. Eigen consumpties zijn toegestaan.

Voor meer informatie over de films en het evenement kun je kijken op de Facebookpagina.

Komen jullie allemaal kijken?

 

Groetjes SUUS